IZODOM ICF TEHNOLOGIJA

IZODOM proizvodi elemente za gradnju Pasivnih i energetski štedljivih objekata tipa ICF (Insulating Cocreate Form). IZODOM tehnologija se još naziva tehnologija „izgubljene oplate“ što u mnogome pojednostavljuje izgradnju trajnih betonskih ili armirano betonskih objekata. Trajna oplata, sačinjena od IZODOM građevinskih elemenata proizvedenih od tvrdih izolacionih materijala, unutra se puni betonom. Elementi oplate se ne uklanjaju, kao u slučaju klasične gradnje, već ostaju u konstrukciji i funkcionišu kao termo izolacija. Jednostavno rečeno, IZODOM elemenat je u isto vreme BLOK, OPLATA I TERMO IZOLACIJA. IZODOM nudi setove elemenata različitih debljina izolacionih slojeva i betonskih jezgara. Odabirom pravog elementa, tipa betona i armature, sa IZODOM sistemom moguće je sagraditi:

 • Višespratne stambene zgrade
 • Pasivne porodične kuće i stambene zgrade
 • Energetski štedljive kuće i stambene zgrade
 • Javne objekte
 • Bazene
 • Industrijske objekte
 • Hladnjače i još niz drugih objekata različitih namena.

Treba naglasiti da Evropski propisi ne nameću nikakva ograničenja u smislu visine objekata izgrađenih ICF tehnologijom.

Projektant određuje odgovarajuću vrstu IZODOM elementa, vrstu betona, vrstu i količinu armature kao i širinu betonskog jezgra. Do sada, najviša zgrada sagrađena IZODOM tehnologijom je zgrada od 11 spratova. IZODOM sistem je takođe pogodan za izgradnju objekata u zonama visoke seizmičke aktivnosti. Za izgradnju u takvim područjima pripremili smo posebnu informativnu brošuru koje se nalazi u dokumentima.

Različite debljine elemenata omogućavaju izgradnju objekata u tri energetske klase:

 • Klasična standardna klasa
 • Energetski štedljiva klasa
 • Klasa Pasivnih kuća sertifikovana od strane prestižnih Nemačkih instituta.

Što se tiče potrošnje betona, treba napomenuti da 1 m3 betona pokriva 8 m2 zida.

IZODOM elementi su veliki, lagani i sa ugradnjom pumpanog betona za jedan sat rada moguće je završiti 3 m2 armirano betonskog zida ili 4,5 m2 betonskog zida. Tu produktivnost ne može postići nijedan drugi građevinski materijal koji štedi energiju.

Ovo proizlazi iz činjenice da osnovna IZODOM „cigla“ ima 0,5 m2 i pre ugradnje betona teži od 2 – 4,5 kg.

Treba naglasiti da zidovi izgrađeni od IZODOM šupljih polistirenskih blokova imaju veoma dobra termo izolaciona svojstva čak i kod najmanje debljine elemenata (Standard sistem, 25 cm debljine).

Pri izgradnji kuće od 140 m2 IZODOM tehnologijom, dobija se 5,4 m2 više korisnog prostora u objektu u odnosu na klasičnu gradnju.

Termo izolacioni IZODOM elementi su otprilike 3 puta tvrđi u odnosu na klasični fasadni stiropor. Uz to ima mnogo bolje termo izolacione karakteristike, čime dobijate bolju izolaciju Vaše kuće.

UŠTEDA ENERGIJE

Glavna prednost naše tehnologije je ušteda energije – čak i do 90 % u poređenju sa klasičnim tehnologijama. Što je deblji spoljašnji sloj termo izolacije, niži su troškovi grejanja objekta.

UŠTEDA VREMENA

Sofisticirani dizajn naših proizvoda olakšava njihovu ugradnju – isto kao poznate LEGO kocke, što značajno smanjuje vreme gradnje u poređenju sa klasičnim načinom gradnje. Osnovni koncept naše tehnologije jeste gradnja jednog sprata za 24 sata.

EKOLOGIJA

Proizvodnja elemenata koji čine našu tehnologiju sprovodi se u ekološki kontrolisanom postupku. U proizvodnji naših komponenti ne koriste se štetni materijali.

RECIKLAŽA

Naši elementi su napravljeni od najkvalitetnijih sirovina, koje se mogu ponovo koristiti, na primer, kao dodatak specijalnim betonskim smešama.

Tokom više decenijskog poslovanja, prisutni smo na tržištima u većini Evropskih zemalja, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maroku, Rusiji, Brazilu, Turskoj, Libiji, Kazahstanu, Venecueli, Panami, Boliviji, Sudanu, Južnoj Africi, Kipru, Tunisu, Saudijskoj Arabiji, Australiji, Novom Zelandu….ukupno u 44 zemlje.

IZODOM ICF tehnologija ima brojne prednosti.

Najvažnije od njih su:

 • UŠTEDA ENERGIJE. EPS ili NEOPOR izolacioni sloj debljine 10, 20, 25 ili 30 cm omogućava Vam gradnju energetski štedljivih i pasivnih objekata. Objekti sagrađeni pomoću IZODOM tehnologije u Evropi štite od hladnoće a u Brazilu ili na Arapskom poluostrvu od vrućine.
 • BRZA GRADNJA. Gradnja IZODOM tehnologijom je 5 do 7 puta brža od klasične gradnje. Građevinski tim koji prođe našu obuku, može da sagradi jedan sprat za 4 radna dana. Izuzetan kvalitet elemenata u funkciji oplate, omogućava betoniranje zida visine do 3 m u jednom potezu. Kod betoniranja se uz zid postavljaju „L“ podupirači na razdaljini od 1,0 do 1,5 m.
 • JEDNOSTAVNA GRADNJA. Komponente IZODOM sistema su jednostavne za gradnju. Na gradilištu Vam nisu potrebni nikakvi drugi alati osim testere za drvo, libele i pumpe za beton. Širok spektar elemenata (imamo ukupno 305 različitih elemenata) omogućava gradnju po željama projektanta u svakom delu konstrukcije:
  -Temeljne ploče
  -Spoljnih zidova
  -Unutrašnjih nosivih zidova
  -Unutrašnjih pregradnih zidova
  -Međuspratne ploče
  -Krovne termo izolacije
  -Rekonstrukcije postojećih objekata
 • RELATIVNO NISKI TROŠKOVI PREVOZA. Odvojivi MCFU zidni elementi isporučuju se odvojeno od plastične veze te se slažu jedan uz drugi (ne prevozi se „vazduh“) i veza se montira na gradilištu. To omogućava da se u jednom kontejneru tipa HC 40“ preveze i do 750 m2 zida.
 • SPECIFIČNA REŠENJA za izradu armirano betonskih temeljnih ploča.
 • ZDRAVLJE. Visoko kvalitetni atestirani materijali osiguravaju zdravo kućno okruženje.
 • KVALITET I TRAJNOST. Objekti izgrađeni od IZODOM elemenata sa betonskim jezgrom su, zbog termo izolacionog sloja, mnogo topliji od klasičnih betonskih konstrukcija. Testovi sprovedeni na Floridi pokazali su da objekti izgrađeni ovom tehnologijom pružaju efikasnu zaštitu od uragana. Zbog konstruktivne monolitnosti ICF tehnologije, naši elementi su pogodni za gradnju u seizmički aktivnim zonama. IZODOM zidovi su otporni na visoke i niske temperature, vatru, sunčevu svetlost, so, vlagu, glodare… Najviše zgrade izgrađene od IZODOM elemenata visoke su 11 spratova i nema tehničkih ograničenja za ovu tehnologiju u pogledu visine objekta. Zidovi sa 2-3 etaže se ne moraju ojačavati osim kod rešetki, nadvratnika i uglova.
 • ŠIROK SPEKTAR PRIMENE. IZODOM elementi se koriste u izgradnji hiljada objekata razne namene (do sada sagrađeno preko 19.000 objekata):
  -Individualne kuće
  -Vile
  -Stambene zgrade
  -Bolnice
  -Škole
  -Vrtići
  -Industrijski objekti
  -Fabrike
  -Skladišta
  -Prostorije za uzgoj gljiva
  -Bazeni
  -Prodavnice
  -Hladnjače……..
 • SOCIJALNO STANOVANJE. IZODOM tehnologija je pogodna za velike objekte socijalnog stanovanja. IZODOM nudi posebne elemente za unutrašnje zidove debljine 3 cm i betonskog jezgra od 9 cm, koji omogućavaju gradnju u izuzetno kratkom roku. Ove stambene jedinice su dobro izolovane i izdržljive, što ovu vrstu konstrukcije čini pogodnom za izgradnju objekata za socijalno stanovanje.

Želimo da naglasimo da IZODOM koristi vrhunske sirovine koje proizvodi isključivo Nemački BASF:

EPS u beloj boji
Neopor u sivoj boji ( sa dodatkom grafita)
Peripor koji karakteriše velika vodootpornost.

Ako ste zainteresovani za saradnju, molimo da se javite:

IZODOM 2000 SCG d.o.o.

Marko Jokić
marko@izodom.rs
+381 63 553 596