IZODOM SISTEM SPRATNIH PLOČA

Na tržištu postoji mnogo sistema spratnih ploča. IZODOM tehnologija je poznata po tome da se uglavnom bavi pitanjima izolacije, zbog toga je razvijen sistem spratnih plača koji ima termo izolaciona svojstva. Pored toga, elementi služe kao oplata za monolitnu betonsku ploču.

Dakle, dobijamo rebrastu monolitnu spratnu ploču, ali izgrađenu od lakih materijala. 1 m2 IZODOM spratne ploče je težak samo 180 – 200 kg, što predstavlja 30% težine klasičnih spratnih ploča.

Tako lagana međuspratna konstrukcija omogućava korišćenje zidova sa nižim stepenom nosivosti.

Spratni IZODOM sistem je pogodan i za ploču iznad garaže, gde je potrebno hladniji deo objekta izolovati od stambenog dela. 

IZODOM spratne ploče se mogu koristiti i kao „zeleni“ plafon kao i za ravne krovove.

VELIKA PREDNOST IZODOM MEĐUSPRATNE PLOČE JE TOPLOTNA IZOLACIJA KOJA SE KREĆE U OPSEGU Uo = 0,26 – 0,34 W/m2K

Spratni IZODOM sistem sa monolitnim slojem betona ima vrlo visoku nosivost od 400 do 1600 kg/m2, što odgovara tipičnom opterećenju u stambenim zgradama. Armatura je takođe deo spratne ploče i njen razmak je 75 cm.

Preporučuje se postavljanje oplate ispod cele površine ploče, ali sa više iskustva moguće je bezbedno postavljanje oplate samo na spojevima IZODOM elemenata. Spratna ploča je armirana čeličnom armaturom, tako da čini monolitnu vezu sa zidovima koji je nose. IZODOM nudi da zajedno sa elementima isporuči i armaturu koja je statički prilagođena za ovu svrhu.

Ovako bi izgledala rebrasta armirano betonska spratna ploča ako bismo uklonili IZODOM elemente. Debljina ploče na najtanjem delu je 6 cm betona armiranog armaturnom mrežom. Cela spratna plača čini monolitnu armirano betonsku strukturu sa nosećim zidom.

U slučaju velikih raspona ili kada je potrebno povećati nosivost ploče, dodajemo STN elemente zahvaljujući kojima možemo povećati debljinu ploče za 5 ili 10 cm.

Standardna debljina elementa je 20 cm. Korišćenjem STN dodatnih elemenata postižemo visinu IZODOM termo izolacionog spratnog elementa od 25 ili 30 cm.

 

TABELA GRAĐEVINSKIH KARAKTERISTIKA SPRATNIH PLOČA